Tiramisu
Przepis na tiramisu
Przepis na tiramisu
3 | duże jajka |
---|---|
10 ml | ekstraktu waniliowego (2 łyżeczki) |
120 g | cukru (8 łyżek) |
125 g | mąki tortowej (½ szklanki) z dodatkiem 5 g (1 łyżeczka) proszku do pieczenia |
7.5 g | żelatyny (1 ½ łyżeczki) |
60 ml | wody (4 łyżki) |
30 g | kawy (2 łyżki) |
155 ml | mleka odtłuszczonego (⅓ szklanki) |
60 ml | whisky lub brandy (opcjonalnie) |
350 g | niskotłuszczowy twaróg drobnoziarnisty (1 ½ szklanki) |
10 g | kakao (2 łyżeczki) |
Kalorie | 148 kcal |
---|---|
Białko | 8 g |
Tłuszcz | 3.5 g |
Węglowodany | 17 g |
Błonnik | 0 g |
Cholesterol | 73 mg |
Sód | 26 mg |
Wstaw do lodówki na 3 godziny i ciesz się pysznym tiramisu!
Przepis i zdjęcie pochodzą z książki z przepisami o niskim indeksie glikemicznym i niskiej zawartości tłuszczu, autorstwa dietetyczek Gabi Steenkamp i Liesbet Delport “Eating for Sustained Energy 3” (Tafelberg).
013022025PWD