Przyczyna opóźnienia
Opóźnienie jest spowodowane zarówno przez fizjologię organizmu, jak i czynniki związane z systemem CGM.

System CGM nie mierzy wartości glukozy we krwi.
Twój czujnik CGM mierzy poziom stężenia glukozy w organizmie, ale nie we krwi, tak jak w przypadku pomiaru z opuszka palca. Zamiast tego, element czujnikowy CGM jest umieszczony w warstwie skóry, w podskórnej tkance tłuszczowej. Po wprowadzeniu czujnik CGM mierzy glukozę w płynie śródmiąższowym, który wypełnia przestrzeń między komórkami.

Na ogół poziom glukozy w różnych miejscach w organizmie jest podobny.
Glukoza ze spożytej żywności jest przenoszona z jelita cienkiego do krwiobiegu. Po każdym posiłku i każdej przekąsce stężenie glukozy we krwi rośnie w ciągu kilku minut.
Glukoza jest rozprowadzana po całym ciele bardzo szybko za pośrednictwem krwiobiegu. Jednak więcej czasu zajmuje przemieszczenie się glukozy z naczyń krwionośnych do wszystkich tkanek, w tym do tkanki podskórnej, gdzie stężenia mierzy czujnik CGM.
Glukoza musi przejść przez kilka błon komórkowych i pokonać kilka innych granic, po czym przemieszcza się w płynach, co zajmuje pewien czas.
Trochę czasu zajmuje również, zanim system CGM zmierzy i przetworzy poziom glukozy w miejscu założenia czujnika. Glukoza musi przejść przez membrany czujnika do faktycznego elementu pomiarowego, a wygenerowany sygnał musi zostać przetworzony, zanim zostanie wyświetlony.
Jeśli przez większość czasu nie podejmujesz żadnej większej aktywności, wówczas opóźnienie dla czujnika CGM wynosi około 5 minut. Jeśli jednak poziomy glukozy zmieniają się gwałtownie, opóźnienie może wzrastać nawet do 12–24 minut, podczas wysiłku fizycznego. (W zależności od czujnika glukozy opóźnienie może osiągnąć nawet 40 minut).