2 minuty
Fakty i mity na temat wyżywienia w cukrzycy
Dowiedz się, dlaczego regularność posiłków, kontrola spożycia owoców i warzyw oraz innych składników odżywczych są kluczowe dla prawidłowego zarządzania cukrzycą.
2 minuty
Dowiedz się, dlaczego regularność posiłków, kontrola spożycia owoców i warzyw oraz innych składników odżywczych są kluczowe dla prawidłowego zarządzania cukrzycą.
MIT : W cukrzycy trzeba stosować wymyślną i skomplikowaną dietę.
FAKT - Dieta dla osób z cukrzycą jest zdrowa także dla osób bez cukrzycy. Wszyscy w rodzinie mogą korzystać z tych samych produktów z pewnymi modyfikacjami.
MIT : Nie trzeba jeść regularnie, wystarczą 2 obfite posiłki dziennie, nie trzeba jeść śniadań.
FAKT - Regularność posiłków jest jedną z najważniejszych zasad diety w cukrzycy. Należy jeść śniadanie najpóźniej po godzinie od obudzenia się. Ilość posiłków na dobę pacjent powinien uzgodnić z lekarzem, co zależy m.in. od sposobu leczenia.
MIT : Owoców nie należy jeść lub owoce można jeść ile się chce, bo są zdrowe.
FAKT - Owoce należy ograniczać do ilości ustalonej z lekarzem/dietetykiem i jeść w małej ilości jednorazowo.
MIT : Nie ma potrzeby jedzenia często warzyw.
FAKT - Warzywa powinny być istotnym elementem każdego głównego posiłku, a także zaleca się je między posiłkami, jako przekąskę lub element przekąski (należy uwzględnić wymienniki węglowodanowe w przypadku niektórych warzyw).
Opracowanie: mgr inż. Aleksandra Cichocka, dietetyk