2 minuty

Fakty i mity na temat wyżywienia w cukrzycy

Dowiedz się, dlaczego regularność posiłków, kontrola spożycia owoców i warzyw oraz innych składników odżywczych są kluczowe dla prawidłowego zarządzania cukrzycą.

Czy Dieta w Cukrzycy Musi Być Wymyślna i Skomplikowana?

MIT : W cukrzycy trzeba stosować wymyślną i skomplikowaną dietę.

FAKT - Dieta dla osób z cukrzycą jest zdrowa także dla osób bez cukrzycy. Wszyscy w rodzinie mogą korzystać z tych samych produktów z pewnymi modyfikacjami.

Czy Wystarczą Dwa Obfite Posiłki Dziennie, a Śniadanie Nie Jest Konieczne?

 MIT : Nie trzeba jeść regularnie, wystarczą 2 obfite posiłki dziennie, nie trzeba jeść śniadań.

FAKT   - Regularność posiłków jest jedną z najważniejszych zasad diety w cukrzycy. Należy jeść śniadanie najpóźniej po godzinie od obudzenia się. Ilość posiłków na dobę pacjent powinien uzgodnić z lekarzem, co zależy m.in. od sposobu leczenia.

Czy Owoce Mogą Być Spożywane W Nieograniczonych Ilościach Ze Względu Na Ich Zdrowotne Korzyści?

MIT : Owoców nie należy jeść lub owoce można jeść ile się chce, bo są zdrowe.

FAKT - Owoce należy ograniczać do ilości ustalonej z lekarzem/dietetykiem i jeść w małej ilości jednorazowo.

 

Czy Jedzenie Warzyw Regularnie Nie Jest Konieczne?

MIT :  Nie ma potrzeby jedzenia często warzyw.

FAKT - Warzywa powinny być istotnym elementem każdego głównego posiłku, a także zaleca się je między posiłkami, jako przekąskę lub element przekąski (należy uwzględnić wymienniki węglowodanowe w przypadku niektórych warzyw).

 

 

 

 

Opracowanie: mgr inż. Aleksandra Cichocka, dietetyk