Tłuszcze i białka, które mają widoczny wpływ
Tłuszcze i białka mogą mieć istotny wpływ na zakres i czas utrzymywania się podwyższonych wartości glukozy. Same tłuszcze i białka mogą również spowolnić wzrost poziomów glukozy.
💡 Taki pożądany wpływ dotyczy obu typów cukrzycy: Posiłki bogate w tłuszcze i/lub białka mogą opóźnić wchłanianie węglowodanów, co prowadzi do dłużej utrzymujących się trendów stężeń glukozy.
Jakie występują różnice i jakie to ma znaczenie dla terapii insulinowej?
W przypadku osób z cukrzycą typu 1 krzywe CGM pokazują, że posiłki bogate w tłuszcze i/lub w białka w połączeniu z węglowodanami (na przykład pizza) wymagają większych ilości insuliny niż posiłki niskotłuszczowe, niskobiałkowe o takiej samej zawartości węglowodanów9. Nawet posiłki, które zawierają niewiele węglowodanów albo ich nie zawierają, powodują opóźnione poposiłkowe wzrosty stężeń glukozy8+9.
Krzywe CGM wskazują, że w tym aspekcie znaczącą rolę odgrywa lista składników oraz ilość białka i tłuszczy. W przypadku osób z cukrzycą typu 1 wykazano, że posiłek zawierający same białka, składający się z chudego steka o wadze ≥ 230 g i surówki, może wymagać innej strategii dawkowania insuliny (posiłki zawierające same białka i/lub bogate w tłuszcze zwykle nie są uwzględniane w obliczaniu dawek insuliny — ten temat należy omówić z lekarzem) niż posiłek, który zawiera białka i węglowodany9.
💡 Na potrzeby terapii insulinowej pomocne może być obliczanie tak zwanych wymienników białkowo-tłuszczowych (WBT), a także obliczanie ilości insuliny oraz czasu jej wstrzyknięcia.
Aby zilustrować to zagadnienie, ta grafika pokazuje trendy stężeń glukozy u osoby z cukrzycą typu 1, która spożyła 320 g pizzy margherita. W jednym przypadku wykonano obliczenie liczby jednostek insuliny uwzględniające WBT, a w drugim nie wykonano takiego obliczenia1.

Sytuacja jest inna w przypadku cukrzycy typu 2. Wyniki badań pokazują, że nawet jeśli konieczne jest wstrzyknięcie insuliny, umiarkowana ilość białka zwiększa ilość insuliny produkowanej przez trzustkę osoby z cukrzycą (o ile trzustka nadal produkuje wystarczające ilości insuliny), ale taka ilość białka nie powoduje tak wysokich wzrostów wartości glukozy10+11.
Tłuszcze wydają się wywoływać taki sam skutek, jak w przypadku cukrzycy typu 1, co oznacza, że po posiłku bogatotłuszczowym poziomy glukozy wzrastają wolniej niż po posiłku bogatym w węglowodany10+11.
To, czy w obliczeniach stosowanych w ramach terapii insulinowej warto jest dodatkowo uwzględniać tłuszcze, najlepiej jest omówić z lekarzem.
Pamiętaj — nawet jeśli białka wpływają na krzywe CGM z opóźnieniem, nadal mają one pozytywny wpływ na organizm! Białka powodują, że przez dłuższy czas odczuwamy zadowolenie po posiłku, a ponadto ułatwiają redukcję masy ciała, co może być istotne dla osób, które chcą schudnąć1.
Dieta bogata w białka, a jednocześnie lekkostrawna, powinna zawierać produkty sojowe, rośliny strączkowe, sery, jogurt, ryby oraz chude mięso.