Tiramisu
Przepis na tiramisu
Przepis na tiramisu
| 3 | duże jajka |
|---|---|
| 10 ml | ekstraktu waniliowego (2 łyżeczki) |
| 120 g | cukru (8 łyżek) |
| 125 g | mąki tortowej (½ szklanki) z dodatkiem 5 g (1 łyżeczka) proszku do pieczenia |
| 7.5 g | żelatyny (1 ½ łyżeczki) |
| 60 ml | wody (4 łyżki) |
| 30 g | kawy (2 łyżki) |
| 155 ml | mleka odtłuszczonego (⅓ szklanki) |
| 60 ml | whisky lub brandy (opcjonalnie) |
| 350 g | niskotłuszczowy twaróg drobnoziarnisty (1 ½ szklanki) |
| 10 g | kakao (2 łyżeczki) |
| Kalorie | 148 kcal |
|---|---|
| Białko | 8 g |
| Tłuszcz | 3.5 g |
| Węglowodany | 17 g |
| Błonnik | 0 g |
| Cholesterol | 73 mg |
| Sód | 26 mg |
Wstaw do lodówki na 3 godziny i ciesz się pysznym tiramisu!
Przepis i zdjęcie pochodzą z książki z przepisami o niskim indeksie glikemicznym i niskiej zawartości tłuszczu, autorstwa dietetyczek Gabi Steenkamp i Liesbet Delport “Eating for Sustained Energy 3” (Tafelberg).
013022025PWD