Pomysły na śniadanie dla osób z cukrzycą: rozpocznij dobrze dzień!
Poznaj pomysły na śniadanie dla osób z cukrzycą i wskazówki, co jeść na śniadanie, aby łatwiej utrzymać prawidłowe stężenie glukozy we krwi.
Poznaj pomysły na śniadanie dla osób z cukrzycą i wskazówki, co jeść na śniadanie, aby łatwiej utrzymać prawidłowe stężenie glukozy we krwi.
Dla osób z cukrzycą śniadanie jest ważnym posiłkiem. Badania wskazują, że pierwszy poranny posiłek może zmniejszyć ryzyko przejadania się w ciągu dnia 1 i pozytywnie wpłynąć na poziom cukru we krwi. Dla osób chorych na cukrzycę wybór odpowiednich produktów na śniadanie ma istotne znaczenie. Wiele popularnych produktów śniadaniowych zawiera cukier i węglowodany, które mogą zwiększyć stężenie glukozy we krwi1. Także osoby starające się zmniejszyć masę ciała powinny unikać pokarmów o wysokiej zawartości cukru i tłuszczu.
Przed wprowadzeniem zmian w diecie należy porozmawiać z lekarzem, aby uzyskać
indywidualne porady i wsparcie.
Rozpocznij dzień w pozytywny sposób dzięki tym pomysłom na śniadanie dla osób z cukrzycą. Produkty te można łatwo przygotować, zawierają mało cukru i doskonale pomagają w utrzymaniu prawidłowego poziomu cukru we krwi.
1. Jaja
Jaja to uniwersalny i smaczny produkt, który zawiera niewiele węglowodanów i jest doskonałym
pomysłem na śniadanie dla osoby z cukrzycą. Jajko gotowane lub surowe w 100 gramach dostarcza - 143 kcal, w tym 12,6 g białka,
9,5 g tłuszczów i 0,7 g węglowodanów. W przeliczeniu na 1 sztukę (ok. 56 g) wartości te prezentują się następująco: 80 kcal, 7 g białka, 5,3 g tłuszczów i 0,4 g węglowodanów2.
Czy wiesz? Badania wskazują, że jedzenie jaj może pomóc obniżyć poziom HbA1c i cukru we krwi na czczo u osób z cukrzycą typu 23.
Wskazówka: Dla urozmaicenia możesz przygotowywać jaja na różne sposoby — jako jajecznicę, jajka w koszulce, jajka sadzone lub pyszny omlet z ulubionymi warzywami. Żółtka jaj zawierają dużo tłuszczów i cholesterolu, dlatego zwracaj uwagę na ich ilość w swojej diecie.
2. Owsianka
Chociaż owsianka zawiera dużą ilość węglowodanów, nadal jest dobrym posiłkiem na śniadanie dla osób z cukrzycą 4 , ponieważ wysoka zawartość błonnika pomaga obniżyć stężenie glukozy we krwi5 6.
Wskazówka: Aby owsianka była słodsza i smaczniejsza, a przy tym zachowała właściwości zdrowotne, możesz do niej dodać niesłodzony jogurt grecki, cynamon, orzechy lub ulubione owoce jagodowe. Pamiętaj, że owoce zawierają cukier, trzeba więc uważać na ich ilość.
3. Niesłodzony jogurt
Aby śniadanie było zdrowsze, należy unikać jogurtów smakowych, które często zawierają dużo cukru i tłuszczu. Zamiast tego można wybrać niesłodzone jogurty, takie jak jogurt grecki, który jest zdrowszy dla osób z cukrzycą.
Czy wiesz? Niektóre badania wskazują, że spożywanie produktów mlecznych, takich jak jogurt, pomaga obniżyć poziom cukru we krwi i ułatwia kontrolowanie stężenia glukozy we krwi.7
Wskazówka: Aby jogurt był słodszy i miał bogatszą teksturę, możesz dodać jagody, maliny, orzechy, a nawet pestki dyni. Jak zawsze, uważaj na ilość owoców, ponieważ zawierają cukier.
4. Tosty wieloziarniste z awokado
Tosty z awokado zyskały popularność jako zdrowe danie śniadaniowe8. Owoce awokado zawierają zdrowe tłuszcze 9 i w połączeniu z błonnikiem zawartym w chlebie wieloziarnistym zapewniają uczucie sytości.
Wskazówka: Aby zachować wegański charakter posiłku, możesz dodać niewielką ilość wegańskiego sosu chili, soli lub pieprzu. Jeśli uwzględniasz jaja i nabiał w swojej diecie, aby zwiększyć zawartość białka, możesz położyć na toście sadzone lub gotowane jajko.
5. Twarożek z orzechami lub owocami
Twarożek, czyli rodzaj świeżego sera, stanowi popularny produkt do wysokobiałkowego śniadania o łagodnym smaku.
Czy wiesz? Twarożek jest produktem mlecznym, dlatego dodanie go do diety może być pomocne w zmniejszeniu insulinooporności10. Badania wskazują, że twarożek zapewnia uczucie sytości przez około 3 godziny11, dzięki czemu idealnie nadaje się do kontrolowania apetytu i utrzymywania stałego poziomu energii – co jest szczególnie cenne przy kontrolowaniu cukrzycy.
Wskazówka: Jeżeli chcesz rozpocząć dzień na słodko, możesz połączyć twarożek z owocami, a jeżeli wolisz słone poranki, możesz spróbować niektórych warzyw.
Oto kilka innych wskazówek, o których warto pamiętać, wybierając produkty na śniadanie dla osób z cukrzycą:
Uważaj na dodatki. Dżemy, galaretki i syropy zawierają dużo cukru.
Pamiętaj, że dla osób chorych na cukrzycę śniadanie jest niezbędnym posiłkiem1. Zdrowy posiłek pomoże Ci dobrze rozpocząć poranek i ułatwi przestrzeganie zdrowego planu posiłków dla osoby z cukrzycą przez cały dzień. Dobrą wiadomością jest to, że niektóre z tych pomysłów na śniadanie dla osób z cukrzycą nie ograniczają się do śniadania. Można potraktować je jako przekąskę o dowolnej porze dnia lub zastąpić nimi inny posiłek.