Chorujesz na cukrzycę typu 2? Prawidłowe żywienie ma znaczenie!
Polskie Towarzystwo Diabetologiczne zaleca, aby chorych na cukrzycę zachęcać do przestrzegania zasad prawidłowego żywienia skierowanych do osób zdrowych*
Ponadto należy między innymi:
1. Odpowiednio często i regularnie spożywać posiłki (zależne m.in. od sposobu leczenia cukrzycy**), w tym śniadania*.
2. Kontrolować wielkość spożywanych porcji oraz zawartość węglowodanów w danym posiłku i całym dniu (obliczanie WW szczególnie ważne jest u chorych z cukrzycą leczonych insuliną) oraz kalorii (ważne w zapobieganiu i leczeniu nadwagi/otyłości)*.
3. Ograniczać produkty i napoje zawierające węglowodany łatwoprzyswajalne, w tym cukry dodane i cukry wolne (cukier, słodycze, miód, soki, napoje owocowe)*, pić głównie wodę.
4. Wybierać tłuszcze roślinne (oprócz oleju palmowego i kokosowego) a unikać zwierzęcych*.
5. Należy uwzględnić, że źródłem białka są nie tylko produkty pochodzenia zwierzęcego (preferowane są ryby 2 razy w tygodniu, najlepiej tłuste morskie, ale nie wędzone), ale też produkty roślinne (np. strączkowe, uwzględniać zawarte w nich WW).
6. Pamiętać każdego dnia o produktach mlecznych (ich ilość uzgodnij z lekarzem lub dietetykiem), najlepiej fermentowanych (jogurt, kefir, maślanka), ponieważ są doskonałym źródłem wapnia oraz uwzględniać ilość WW w nich zawartych**.
7. Wybierać produkty zbożowe o niskim IG (< 55) i dużej zawartości błonnika*.
8. Jeść dużo warzyw, uwzględniać ilość WW w przypadku niektórych warzyw, a ilość spożywanych owoców** ustalić z lekarzem/dietetykiem i również uwzględniać ilość WW w nich zawartych.
9. Ograniczać sól do <5g/ dzień*.
10. Ustalić, czy ze względu na cukrzycę lub inne choroby, w piramidzie dla osób zdrowych znajdują się produkty, których należy unikać lub spożywać w ograniczonych/określonych ilościach. Nie ma diety uniwersalnej dla wszystkich pacjentów z cukrzycą. W leczeniu cukrzycy mogą być stosowane różne strategie żywieniowe, np. dieta DASH, dieta śródziemnomorska, diety roślinne*.
Opracowanie: mgr inż. Aleksandra Cichocka, dietetyk
* „Zalecenia kliniczne dotyczące postępowania u chorych na cukrzycę 2020. Stanowisko Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego”. Opublikowane w Diabetologii Praktycznej, Via Medica, tom 6, nr 1, ISSN 2451–0971.
** Zmodyfikowany indywidualny plan zdrowego żywienia w cukrzycy (m.in. ilość posiłków, ilość spożywanych owoców, napojów mlecznych) omów z lekarzem/dietetykiem.
Prezentowana piramida została przygotowana przez Roche w oparciu o zalecenia WHO dotyczące zdrowej diety: www.who.int
W opracowaniu korzystano też z tekstu plakatu „Zasady zdrowego żywienia zmodyfikowane dla pacjenta z cukrzycą”, wyd. Roche