Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
hamburger overlay

Chorujesz na cukrzycę typu 2? Prawidłowe żywienie ma znaczenie!

Polskie Towarzystwo Diabetologiczne zaleca, aby chorych na cukrzycę zachęcać do przestrzegania zasad prawidłowego żywienia skierowanych do osób zdrowych*

Ponadto należy między innymi:

1. Odpowiednio często i regularnie spożywać posiłki (zależne m.in. od sposobu leczenia cukrzycy**), w tym śniadania*.

2. Kontrolować wielkość spożywanych porcji oraz zawartość węglowodanów w danym posiłku i całym dniu (obliczanie WW szczególnie ważne jest u chorych z cukrzycą leczonych insuliną) oraz kalorii (ważne w zapobieganiu i leczeniu nadwagi/otyłości)*.

3. Ograniczać produkty i napoje zawierające węglowodany łatwoprzyswajalne, w tym cukry dodane i cukry wolne (cukier, słodycze, miód, soki, napoje owocowe)*, pić głównie wodę.

4. Wybierać tłuszcze roślinne (oprócz oleju palmowego i kokosowego) a unikać zwierzęcych*.

5. Należy uwzględnić, że źródłem białka są nie tylko produkty pochodzenia zwierzęcego (preferowane są ryby 2 razy w tygodniu, najlepiej tłuste morskie, ale nie wędzone), ale też produkty roślinne (np. strączkowe, uwzględniać zawarte w nich WW).

6. Pamiętać każdego dnia o produktach mlecznych (ich ilość uzgodnij z lekarzem lub dietetykiem), najlepiej fermentowanych (jogurt, kefir, maślanka), ponieważ są doskonałym źródłem wapnia oraz uwzględniać ilość WW w nich zawartych**.

7. Wybierać produkty zbożowe o niskim IG (< 55) i dużej zawartości błonnika*.

8. Jeść dużo warzyw, uwzględniać ilość WW w przypadku niektórych warzyw, a ilość spożywanych owoców** ustalić z lekarzem/dietetykiem i również uwzględniać ilość WW w nich zawartych.

9. Ograniczać sól do <5g/ dzień*.

10. Ustalić, czy ze względu na cukrzycę lub inne choroby, w piramidzie dla osób zdrowych znajdują się produkty, których należy unikać lub spożywać w ograniczonych/określonych ilościach. Nie ma diety uniwersalnej dla wszystkich pacjentów z cukrzycą. W leczeniu cukrzycy mogą być stosowane różne strategie żywieniowe, np. dieta DASH, dieta śródziemnomorska, diety roślinne*.

Opracowanie: mgr inż. Aleksandra Cichocka, dietetyk


* „Zalecenia kliniczne dotyczące postępowania u chorych na cukrzycę 2020. Stanowisko Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego”. Opublikowane w Diabetologii Praktycznej, Via Medica, tom 6, nr 1, ISSN 2451–0971.
** Zmodyfikowany indywidualny plan zdrowego żywienia w cukrzycy (m.in. ilość posiłków, ilość spożywanych owoców, napojów mlecznych) omów z lekarzem/dietetykiem.
Prezentowana piramida została przygotowana przez Roche w oparciu o zalecenia WHO dotyczące zdrowej diety: www.who.int
W opracowaniu korzystano też z tekstu plakatu „Zasady zdrowego żywienia zmodyfikowane dla pacjenta z cukrzycą”, wyd. Roche

Udostępnij

Artykuł z kategorii