Produkty przeciwwskazane w ciąży

Produkty przeciwskazane w ciąży:

  • Alkohol: spożywany w ciąży może spowodować u dziecka tzw. poalkoholowy zespół płodowy (FAS, ang. Fetal Alcohol Syndrome), w którym może dojść do umysłowych i fizycznych zaburzeń, takich jak: opóźniony rozwój, dysfunkcja mózgu, obniżone IQ, zaburzenia uwagi i zdolności uczenia się, zaburzenia psychologiczne, wady serca.
  • Słodzone napoje gazowane zawierają dużo cukru (tzw. „pustych kalorii”), dwutlenek węgla, który zakwasza organizm i może być przyczyną zgagi, sztuczne barwniki i benzoesan sodu, które podrażniają śluzówkę żołądka i przewodu pokarmowego. Napoje typu cola zawierają kwas ortofosforowy, który z kolei upośledza wchłanianie wapnia. Wszystkie napoje gazowane mają wysoki indeks glikemiczny, czyli szybko podnoszą stężenie cukru we krwi.
  • Kawa, herbata. Nie należy pić mocnej czarnej herbaty, kawy ani napojów z kofeiną. Wyjątek można zrobić dla ciężarnych z bardzo niskim ciśnieniem tętniczym i z migrenowymi bólami głowy, dla których spożycie kawy czy napoju z kofeiną, poprzez nieznaczne podniesienie ciśnienia, pozwala uniknąć napadu migreny.
  • Surowe mięsa, ryby, owoce morza mogą zawierać drobnoustroje odpowiedzialne za choroby takie jak toksoplazmoza i listerioza. Są one groźne dla nienarodzonego dziecka, mogą spowodować uszkodzenia w układzie nerwowym, a w ciężkich przypadkach wywołać przedwczesny poród, infekcję lub uszkodzenia neurologiczne u noworodka.

Nie należy też spożywać:

  • żywności zawierającej barwniki, konserwanty, wzmacniacze smaku, duże ilości sodu
  • słodyczy dla diabetyków, gdyż zawierają sztuczne słodziki
  • żywności typu fast food

Uwaga! Zaleca się ograniczyć potrawy: smażone, panierowane, mocno pikantne oraz słone.