Odżywianie w cukrzycy ciążowej

Dietę w cukrzycy ciężarnych ustala indywidualnie lekarz diabetolog lub dietetyk, zależnie od aktualnego trymestru ciąży, bierze pod uwagę: aktualne zapotrzebowanie kaloryczne, ilość wymienników węglowodanowych (WW), plan posiłków, ich ilość i pory. Według zaleceń klinicznych Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego na 2014 rok ogólne dzienne zapotrzebowanie kaloryczne dla ciężarnych z cukrzycą to ok. 35 kcal/kg należnej masy ciała, czyli 1500-2400 kcal.

Zalecany w czasie ciąży przyrost masy ciała zależy od przedciążowej masy ciała ciężarnej, okresu ciąży oraz tego czy jest to ciąża pojedyncza, czy mnoga. Prawidłowy przyrost masy ciała uzyskany przez prawidłową dietę, jest niezbędny dla rozwijającego się dziecka. Nie ma nic bardziej mylnego niż przeświadczenie, że w ciąży należy jeść „za dwoje”. Ciężarna o prawidłowej masie ciała powinna przybrać na wadze w czasie ciąży około 11-17 kg.