Co to jest wymiennik węglowodanowy (WW)

Wzrost stężenia glukozy we krwi po spożyciu produktów węglowodanowych zależny jest od:

  • rodzaju węglowodanów (proste, złożone)
  • zawartości błonnika
  • technologii sporządzenia potrawy (stopnia rozdrobnienia, czasu gotowania)
  • składu posiłku
  • wielkości porcji

W codziennym, praktycznym żywieniu bardzo pomocny jest system wymienników węglowodanowych. Wymienniki w prosty sposób pozwalają zastępować określone porcje jednych produktów odpowiednimi porcjami innych produktów, które dostarczają tyle samo węglowodanów. Najlepiej jednak wymieniać produkty z tej samej grupy, np. jedne owoce na inne owoce, jedne produkty zbożowe na inne zbożowe itp. Na opakowaniach wielu produktów podawana jest zawartość składników odżywczych. Na tej podstawie, można obliczyć ilość wymienników w postaci tego produktu. Inaczej jest jednak w przypadku żywności kupowanej „na wagę” lub „na sztuki”. Dla tych właśnie produktów opracowano tabele wymienników węglowodanowych.

Jeden wymiennik węglowodanowy (1 WW) jest to taka ilość produktu lub potrawy wyrażona w gramach, która zawiera 10 gramów węglowodanów przyswajalnych, czyli węglowodanów bez błonnika pokarmowego.

Przykłady WW:

  • 1 WW = 10 g cukru
  • 1 WW = 10 g glukozy
  • 1 WW = 100 g jabłka
  • 1 WW = 120 g grejpfruta
  • 1 WW = 50 g banana (bez skórki)
  • 1 WW = 20 g chleba grahama
  • 1 WW = 60 g ziemniaków
  • 1 WW = 15 g ryżu
  • 1 WW = 15 g kaszy
  • 1 WW = 15 g mąki
  • 1 WW = 15 g płatków jęczmiennych, owsianych