Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
hamburger overlay

Tabele Wymienników Białkowo-Tłuszczowych

Pobierz PDF z tabelami WBT

W funkcjonalnej insulinoterapii prowadzonej przy użyciu podskórnej pompy insulinowej lub metody wielokrotnych wstrzyknięć insuliny, podając dawkę insuliny do posiłków uwzględnia się nie tylko zawartość węglowodanów (ocenianą na podstawie tabel wymienników węglowodanowych), ale często również zawartość białek i tłuszczów w spożywanym posiłku. Oceniając ilość białek i tłuszczów w posiłku, dla uproszczenia przyjmuje się, że jednostką jest porcja produktu spożywczego dostarczająca 100 kcal* pochodzących z samych białek i/lub tłuszczów1 czyli tzw. wymiennik 2,3 (100 kcal z białek i/lub tłuszczów = 1 WBT).
Określanie ilości wymienników białkowo-tłuszczowych w posiłku wymaga korzystania z odpowiednich tabel. Ponieważ w dostępnych tabelach umieszczono tylko niektóre produkty spożywcze, określenie jaka porcja produktu dostarcza 100 kcal z białek i/lub tłuszczów i ile kcal z białek i/lub tłuszczów dostarcza dany posiłek często wymaga korzystania z bardziej szczegółowych tabel wartości energetycznej produktów spożywczych i dokonywania na ich podstawie odpowiednich obliczeń.
Określając zawartość WBT w porcji produktu, korzysta się z następujących informacji:
• rodzaj produktu spożywczego, np. żółty ser, fasola biała (suche nasiona) itp.,
• zawartość białka w 100 g produktu (z tabeli wartości energetycznej produktów spożywczych),
• zawartość tłuszczu w 100 g produktu (z tabeli wartości energetycznej produktów spożywczych),
• 1 g białka dostarcza 4 kcal,4
• 1 g tłuszczu dostarcza 9 kcal,4
• 1 WBT to taka ilość produktu, która dostarcza 100 kcal pochodzących z białka i tłuszczu. Niezależnie, w tym samym produkcie/posiłku, trzeba określić ilość wymienników węglowodanowych WW (1 WW, to taka ilość produktu, która dostarcza 10 g węglowodanów wchłanialnych),
• waga danej porcji produktu spożywczego.

 

* kcal – kilokaloria (jednostka energii)
1. K. Howorka: Funkcjonalna insulinoterapia. a-medica press, Bielsko-Biała 1997, 249.
2. E. Pańkowska: Ciągły podskórny wlew insuliny w leczeniu cukrzycy typu 1. W: Cukrzyca typu 1. E. Otto-Buczkowska (red.), Cornetis, Wrocław 2006, 101-110.
3. A. Szypowska, E. Pańkowska, M. Lipka: Zasady dawkowania insuliny w terapii z zastosowaniem osobistej pompy insulinowej u dzieci i młodzieży chorujących na cukrzycę typu 1. Endokrynol. Diabetol. Chor. Przemiany Materii Wieku Rozw., 2006, 1, 45-50.
4. H. Kunachowicz, I. Nadolna, B. Przygoda, K. Iwanow: Potrzeby energetyczne człowieka. W: Liczmy kalorie. H. Kunachowicz, I. Nadolna, B. Przygoda, K. Iwanow, PZWL 2004,13.

Udostępnij

Artykuł z kategorii